Choroby Przewlekłe

Jak myślisz, skąd biorą się choroby przewlekłe?

Dam kilka podpowiedzi, a potem wytłumaczę. W między czasie, dam Tobie zadanie żeby zrobić swoje badania na ten temat. A za jakiś czas wrzucę tutaj badania naukowe.

1. Pytając osoby starsze, czyli 70, 80, czy 90 lat: ile mięsa się jadło za dawnych czasów? Jaką odpowiedź by się uzyskało?

Ja wiem, bo pytałem swojej Babci i odpowiedź padła: wcale. Pytając inne osoby uzyskałęm odpowiedź, że w niektórych rodzinach nie wiele. I zależało jak ktoś był np. zamożny.

2. Ile mięsa je się teraz?

Myślę, że w większości przypadków ta odp. jest oczywista: codziennie. A to już powinno dać do myślenia, nie prawda?

3. Osoby wyjeżdżające za granicę, pochodzące ze wschodnich części Europy jadą na Zachód żeby się tam osiedlić. W ich pokoleniu występuje tylko nadwaga, czasami jakieś małe problemy z nadciśnieniem, ale przeważnie nic poważnego. Wiesz dlaczego?

Zmiana diety. Nie ma już domowych obiadków, ograniczenia słodyczy, czy napojów gazowanych. Ja jestem tego idealnym przykładem! W 2008 roku przyjechałem do UK, do Edynburga i sam widziałem po sobie. Szafki przepełnione słodyczami i napojami, jedzenie na wynos z po prostu ochoty, przytyłem parę kilo - bo zmieniłem dietę! Zwróciłem na to uwagę i faktycznie, to nie tylko ja, inne osoby miały to samo! A, co gorsza, dzieci tych osób wyjeżdżających za granicę już są bardziej otyłe, potrafią mieć choroby jak na zachodzie. Dlaczego? Bo nie dostają dobrej diety! Ich dzieci skolei niczym się już nie będą różniły od natywnych mieszkańców np. Wielkiej Brytanii, czyli UK.

Jest to teraz bardziej oczywiste? Dieta, jest powodem chorób przewlekłych i nie potrzeba ŻADNYCH badań naukowych, jest to po prostu oczywiste! Wystarczy popytać się rodziny, znajomych, itd.

Zatem pytanie, jaka jest odpowiednia dieta dla człowieka?

Jest to świetne pytanie i bez dwóch zdań jest na to odpowiedź: Dieta niskoprzewarzana, bazująca na roślinach, czyli Wholefood Plants Based Diet / houlfud, plants bejzd dajet - z ang.

Dlaczego taka dieta?

Bo my nie jesteśmy stworzeni do jedzenia ani mięsa, ani nabiału podzodzenia zwierzęcego!!!

Wszystko mamy jak u zwierząt roślinożernych. Nasza szczęka rusza się na boki, a nie tylko otwiera. Nasze kiszki są 6-7 metrów, a nie półtora metra jak u zwierząt jedzących mięso. Nie posiadamy uzębienia jak u zwierząt jedzących mięso. Nie posiadamy nawet rąk żeby pomagać sobie przy tym, ale tutaj ludzie mogą się kłucić, że to ewolucja - OK.

Dlaczego zatem jedzenie mięsa jest złe?

Mięso zawiera Enzymy, odpowiadają one za proces trawienia. Przy temperaturze około 50 stopni celsjusza już zaczynają one przestawać działąć, aż umierają całkowicie w ponad 60 stopniach. Był fajny wykres na stronie BBC ostatnio jak patrzyłem. Jak go znajdę kiedyś, to wkleję.

A co my robimy z mięsem? My je podgrzewamy do temperatur dużo wyższych. Dzięki temu proces trawienia wydłuża się kilkukrotnie.

Jak zrobić test w domu, czy Piotrek sobie czegoś tutaj nie wymyślił? Bardzo prosto!

Jak masz ponad 18 lat, to zrób samemu, jak nie poproś rodziców!!! Przynieś od rzeźnika kwas żołądkowy i rozlej TYLKO UWAŻAJ w dwóch pojemnikach. Do jednego wrzuć jeden objętościowo kawałek mięsa po prostu martwego bez obróbki termicznej, a do drugiego cos po obróbce termicznej minimum 100 stopni, bo tyle używamy w kuchni przeważnie jako minimum. Zacznij obserwować jak szybko będzie się rozkładało jedno, a jak drugie. Jak to zrobisz, znwou żadne badania naukowe nie będą Ci potrzebne!!!

Są też inne powody dlaczego mięso jest złe jak i nabiał, ale to wypiszę dopiero jak uzbieram badania naukowe, nie chcę tutaj zrobić teorii spiskowej.

Piotrek Ficner.

P.s: Tutaj video o tym po angielsku: https://nutritionfacts.org/video/uprooting-the-leading-causes-of-death/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz